ARBEIDSHVERDAG: Når Tord (21) ikke er opptatt med å utklasse Bent Høie på bowlingbanen eller sitter til bords med ordføreren, er han på plass som en engasjert og god kollega ved Varanger ASVO.

2018-09 Foto-Tord-Varanger-ASVO-Årets.jpg

Når man slår selveste helseministeren i bowling, er det klart at man enten er over gjennomsnittet god – eller over gjennomsnittet interessert i spillet. Tord er begge deler, og starter faktisk dagen med å vaske bowlingbanen hver morgen.

– Jeg er veldig glad i å bowle og det var morsomt å slå Bent Høie, forteller han.

Læreplass ble fast jobb

Allerede da han gikk på ungdomsskolen var Tord i kontakt med ASVO, og da han gikk på videregående ble han etterhvert engasjert til å utføre enkelte vaktmesteroppgaver der, for å få litt variasjon i skolehverdagen. Skolen tok kontakt med NAV, og Tord fikk på denne måten varig tilrettelagt arbeidsplass på Varanger ASVO. Det er han veldig glad for. Han er interessert i bedriften og kunne ikke tenke seg å jobbe noe annet sted.

– Hver morgen tar jeg bussen til jobben, og der treffer jeg alle kollegene mine. Vi er gode venner alle sammen, og jeg synes det er koselig å jobbe. Jeg er kosteansvarlig, og pakker også ved og rydder der det trengs. Hjemme er jeg også glad i å rydde, sier Tord.

«Sosialminister» på jobben

Tord fungerer som både velkomstkomité og omvisningsguide når det kommer besøk til bedriften, og når det er duket for julelunsj sitter han alltid til bords med selveste ordføreren. I tillegg spiller han i Varanger ASVOs husband Alle Tiders Band.

– Jeg spiller trommer i bandet, og vi spiller mye forskjellig musikk. Mine favoritter er «Sommerfuggel i vinterland» og «Sjørøvervisa», sier han.

Tord er blant de heldige som har en arbeidsplass å gå til. I Finnmark fylke er det bare 23 prosent med lettere utviklingshemning som får varig tilrettelagt arbeid etter endt skolegang. Ventelistene er lange, og mange unnlater å sette seg opp på listene fordi ventetiden kan være opptil flere år.

– Vi jobber systematisk på vegne av vekstbedrifter over hele landet for at alle med utviklingshemning skal få tilbud om å ha et arbeid å gå til. Situasjonen i dag er at altfor mange havner utenfor arbeidslivet. Mens arbeidsledigheten i Norge ligger stabilt rundt 4 prosent, står hele 67 prosent av mennesker med lettere utviklingshemming uten arbeid. Det er en virkelighet vi ikke kan være bekjent av, sier Dag Sandvik, direktør i ASVL.

Minst 2.000 flere arbeidsplasser?

ASVL forteller at mange foreldre tar kontakt fordi de er fortvilet når de oppdager at ventelistene er så lange. Mange unnlater også å stille seg på venteliste. Dermed kan behovet være enda større enn tallene viser.

– Gjennom mange år har dette vært en gruppe som har blitt nedprioritert av norske myndigheter, og fortsatt blir det. Derfor samler vi oss i år om et minstekrav til landets folkevalgte om 2000 flere varig tilrettelagte arbeidsplasser i løpet av inneværende stortingsperiode, sier Sandvik.

Torsdag 4. oktober inviteres landets politikere til Årets viktigste frokost, for å sikre at Regjeringen setter dette høyt på agendaen når neste års statsbudsjett skal presenteres.

Fakta om varig tilrettelagt arbeid

  • 2 av 3 med lettere utviklingshemming har ikke en varig tilrettelagt arbeidsplass eller dagtilbud
  • Utviklingshemmede og andre med tilrettelagt jobb skaper verdier for 1,5 mrd kroner i året 
  • ASVL krever at Regjeringen bevilger penger til minst 2000 flere tilrettelagte arbeidsplasser i inneværende stortingsperiode
  •  Mer enn 220 norske bedrifter er i dag medlemmer av ASVL. 7 av 10 som i dag har en varig tilrettelagt arbeidsplass, jobber i en ASVL-bedrift