Daniel (26) var ufør - fikk fast jobb

Daniel (26) var ufør - fikk fast jobb
26 år gamle Daniel Olsen grep muligheten, og har nå fast jobb.

Daniel Olsen (26) fra Romerike hadde varig tilrettelagt arbeid hos Norasondegruppen. Nå har han fast jobb i driftsavdelingen til BORI, og trenger ikke uføretrygden fra NAV.

Daniel har solbrillene fulle av gress, grov arbeidsbukse og en t-skjorte med BORI-merke på. Den er godt brukt, med noen hull her og der.

Han jobber i driftsavdelingen til boligbyggelaget BORI, og hverdagen hans er preget av alle mulige typer oppdrag rundt omkring på eiendommene over store deler av Romerike.

Gress skal ryddes, snø skal måkes, søppel skal fjernes. For å nevne noe.

-Jeg liker ting som durer og går. Jeg har vært med på å feie gater med feiebil. Den går i 50, men jeg har fått den opp i 55, ler 26-åringen, som har en veldig selvstendig stilling der han holder kontakten med de ulike vaktmestrene i borettslagene – og får jobben gjort.

Finner potensialet

Daniel er en av få som har tatt overgangen fra uførhet og varig tilrettelagt arbeid til fast jobb. For før han begynte hos BORI, hadde han varig tilrettelagt arbeid (VTA) hos Norasondegruppen. En VTA-stilling får man bare om man har uføretrygd.

Hos Norasonde hadde han flere jobber. Blant annet monterte han brusstativ til bensinstasjoner. Men på vekstbedriften er de ansatte trent til å se etter potensiale blant tiltaksdeltakerne – også de som har fått en tilrettelagt jobb på varig basis.

-Jeg så tidlig at det var mulighet for andre jobber utenfor Norasonde, sier arbeidsleder Arild Strøm.

Og nettopp Norasondes utstrakte samarbeid med andre ga muligheter. For Norasonde pakket andelsbrevene til BORI, og derfor tok de kontakt med boligbyggelaget for å høre om det kanskje fantes muligheter for Daniel.

-Det er viktig å prøve seg andre steder enn i vår interne produksjon. Det gir tiltaksdeltakerne variasjon, og sjansen for at de kan få jobb andre steder enn her, blir større, sier ansvarlig for næringsliv i Norasonde, Bente Lise Moe.

Norasonde er opptatt av at hver og en av de 85 som har varig tilrettelagt arbeid i bedriften, får god oppfølging, og muligheten til å strekke seg.

-Man slutter ikke å utvikle seg selv om man er ufør, understreker hun.

En ny fremtid

Og noen kan til og med si fra seg uføretrygden, skaffe seg jobb, og stake ut en ny kurs. Som Daniel.

Arbeidslederen i BORI, Jack Martinsen, er veldig fornøyd med at Daniel fant veien til dem.

-Det er aldri noe tull med Daniel. Det eneste som er galt med ham, er at han holder med feil lag – Vålerenga. Men han er på god glid mot Lillestrøm, sier Jack, og ser spøkefullt på Daniel, som rister på hodet og ler.

-Jeg tenker at jeg har verdens beste jobb. Endelig har jeg kommet meg videre. Nå tjener jeg ordentlige penger i stedet for å få penger fra NAV, sier Daniel, før han drar gresstrimmeren ut av bilen og gyver løs på grøftegress, tistler og brennesle.

Denne artikkelen har også vært på trykk i Magasinet Velferd