Arbeidsmarkedsbedriften OPT tok over kafé og kjøkken på sykehjem i Oslo, og beboerne får god mat laget fra bunnen av. Både OPT og sykehjemmet ønsker nå å utvide samarbeidet.

2018-01-17 Channarith-Mean-Sagenehjemmet-OPT-Velferd 1_2.jpg

Sagenehjemmet på Bjølsen i Oslo drives av Diakonhjemmet.

Sykehjemmet vurderte en stund å legge ned kjøkkenet og heller finne andre løsninger, men samarbeidet med arbeidsmarkedsbedriften OPT gjorde det mulig å fortsette å ha matproduksjon på stedet.

-Dette er den viktigste grunnen til at vi gikk for en løsning der OPT tok over kjøkken og kafé. Eget kjøkken i bygget gjør at beboere og gjester får nylaget mat. I og med at OPT er en tiltaksbedrift, kan de også bruke tid på tilberedningen, og lage mat fra bunnen av. Maten er blitt enda bedre etter at OPT overtok, sier Nina Martinussen, daglig leder ved sykehjemmet.

-Kjøkkenet er veldig fleksibelt, og det er en stor fordel å ha det i bygget. Har vi behov for å bestille noe i løpet av dagen, kan vi bare gå til kjøkkenet og bestille det der, legger hun til.

Gode arenaer for tiltaksdeltakere

Daglig leder ved OPT, Anne Kirsti Melhus, trekker frem alle mulighetene samarbeidet kan gi for tiltaksdeltakerne:

-Da vi ble kjent med Sagenehjemmet så vi raskt at dette ville være en fantastisk arena for å bistå personer ut i arbeidsmarkedet. Et sykehjem er et helt lite univers av arbeidsplasser og -oppgaver som det vil være stor etterspørsel i årene fremover. Det er et bredt spekter av oppgaver innenfor helse og omsorg, matlaging, kafédrift, vaktmestertjenester, administrasjon, renhold, vaskeri, gartnerdrift og mye, mye mer, sier Melhus.

Samme verdier

Martinussen påpeker at OPT og Diakonhjemmet begge har ideelle formål, og at de derfor deler noen verdier.

-For begge virksomheter gjelder at menneskeverdet er det viktigste. Vi tror på å inkludere flest mulig. Derfor synes vi samarbeidet er inspirerende, sier sykehjemslederen.

-For meg som leder av sykehjemmet, er det et poeng at OPT har egne profesjonelle arbeidsledere på kjøkkenet. Det betyr at jeg som leder kan fokusere på andre sider ved sykehjemmet.

For OPT innebærer samarbeidet at de får mulighet til å tilby tilrettelagt arbeid, fagopplæring og arbeidstrening i trygge omgivelser, i en arbeidssituasjon som er mest mulig lik den arbeidssøkerne vil møte når tiden er inne for å finne jobb.

Melhus forteller at OPT har gode erfaringer med slike partnerskap fra før:

-OPT drev allerede flere kantiner, og det å overta driften av kjøkken og kafé for Sagenehjemmet var en fin måte å utvide dette fagmiljøet hos oss. Gjennom samarbeidet vårt med Franzefoss gjennom 20 år hadde vi god erfaring med at det å drifte en avdeling integrert hos en samarbeidspartner gir en unik mulighet til å kunne utvikle samarbeidet over tid, sier hun.

Tilrettelagt opplæring

Channarith Mean (20) er en av dem som får fagopplæring på OPTs avdeling hos Sagenehjemmet.

-Jeg vil bli kokk, sier Mean når vi treffer ham i kafédelen av virksomheten.

Her har han gode forutsetninger for å bli nettopp det. Mean begynte sin utdanning på videregående skole, men slet med språket, og dermed også teoridelen. Her får 20-åringen lære faget i eget tempo, og tilnærmingen er praktisk.

Lager mat fra bunnen av

Mean og de andre på kjøkkenet kan ikke ligge på latsiden. 

Om lag 50 personer er innom kaféen daglig, og det serveres både lunsj og middag. Til disse måltidene skal det skrelles og kuttes grønnsaker, og alle typer råvarer skal bearbeides.  72 beboere på sykehjemmets avdelinger får nylaget middag hver dag, og teamet står i tillegg for lunsj, catering og middag til bedrifter og virksomheter som ønsker god mat, laget fra bunnen.

-En av kundene våre, Leger Uten Grenser, blir særlig fornøyd når Channarith lager asiatisk mat, sier Inger Marie Hansen, veileder fra OPT.

Mean, som vokst opp i Kambodsja, har fulle dager på kjøkkenet, og har utviklet seg mye siden han begynte. Etter at han begynte fagutdanningen ved OPTs avdeling på Sagenehjemmet, har nye muligheter har åpnet seg.

Etter at han fant ut at den asiatiske maten han lagde, falt i smak, har han kikket litt på Youtube for å lære mer på fritiden. Så har han fått anledning til å lage maten til gjestene i kaféen, der det serveres både tradisjonsmat og mer moderne retter.

-Når jeg er ferdig å lage mat, går jeg fra kjøkkenet og opp i kaféen for å se om de liker maten, smiler han.

Populær kafé

Han får veldig gode tilbakemeldinger fra kundene.

-Vi har en kunde som kjører fra en annen bydel for å komme hit, hver dag. Han er nitti år. Og mange kommer til lunsj og blir sittende så lenge at de også spiser middagen her, forteller Hansen.

Nå skal kaféen utvide markedsgrunnlaget forsiktig. Småbarnsfamilier som trenger god og rimelig mat, men som ikke har så mye tid til å lage den selv, kan være en mulig ny kundegruppe.

Og Mean skal være hos OPT på Sagenehjemmet til han tar kompetanseprøven som institusjonskokk høsten 2018.

-Vi er veldig glade for at Channarith har fått mulighet til å få opplæringen her. Han er veldig flink, og lærer stadig mer, sier veilederen.

20-åringen får veiledning om veien videre. Han vet ikke helt hva han skal i fremtiden. En mulighet kan være å gå et fullt læreløp.

-Channarith har gode muligheter til å klare fullt fagbrev, hvis han vil gå den veien. Men først skal vi lære ham det han trenger til kompetanseprøven, smiler Hansen.

Med utgangspunkt i kjøkken- og kafésamarbeidet, går OPT og sykehjemmet sammen om enkelte arrangementer.

-For eksempel har vi hatt restaurantkvelder der sykehjemmets beboere kommer til dekkede bord og får treretters middag uten å måtte gå ut av bygningen. Vi har også arrangert julelunsj og utekonsert, og vi planlegger en ølsmakekveld, forteller Martinussen.

Ønsker å utvide samarbeidet

Både Sagenehjemmet og OPT ønsker å utvide partnerskapet, og tror en utvidelse kan bli enkelt fordi de allerede jobber godt sammen.

-Vi ser for eksempel for oss at tiltaksdeltakere fra OPT kan få arbeidstrening og praksis innen pleie- og omsorgsoppgaver på våre avdelinger, sier hun.

Også Melhus påpeker at OPT og Sagenehjemmet sammen har skapt et veldig godt utgangspunkt for fremtiden.

-Nå som både kjøkken og kafé er godt innarbeidet, gleder vi oss over at vi kan utforske nye muligheter i samarbeidet.

 

Fakta om partnerskapet
  • Sagenehjemmet kafé ble overtatt av OPT høsten 2016
  • Tilbyr tilrettelagt arbeid, lærekandidatløp og arbeidstrening
  • 4-5 personer har til enhver tid praksis, utdanning eller arbeidstrening i kaféen og på kjøkkenet
  • OPT og Sagenehjemmet tilbyr også praksis/arbeidstrening innen pleie og omsorg