I 70 lokalsamfunn fra sør til nord arrangeres Årets Viktigste Frokost. Politikere, eiere og andre fikk kjennskap til de dystre tallene: 67 prosent av personer med lettere utviklingshemning her verken arbeid eller dagtilbud. Og behovet for nye jobber er enormt.

DSC03234 (1).jpg

4. oktober ble Årets Viktigste Frokost arrangert i Oslo. Rundt 40 politikere trådte ut på Eidsvolls Plass. Fra samtlige fylker hadde VTA-ansatte tatt turen til Oslo for å møte lokale folkevalgte.

Politikerne fikk servert frokostvafler og kaffe fra ansatte med tilrettelagt jobb, og samtidig fikk de også følgende beskjed:

ASVL og medlemsbedriftene fremmer et nasjonalt krav om minst 2.000 nye jobber innen utgangen av denne stortingsperioden.

Ikke råd til å la være

DSC03224 (1).jpg

Fra talerstolen fikk de høre Erling Due Bergseth, arbeidstaker ved Nordpolen Industrier, fortelle om hvorfor arbeid er viktig for ham, og kollegene.

Victor Norman påpekte at Varig tilrettelagt arbeid er så samfunnsøkonomisk lønnsom at man ikke har råd til å la være å satse på det.

Og styreleder i ASVL, Anne-Grete Strøm-Erichsen fremmet budskapet for ASVL. 

Saken har fått bred dekning media, og 4. oktober ble tilrettelagte jobber også debattert i TV 2.

DSC03189 (1).jpg

Lokalt engasjement

Parallelt med frokosten ved Stortinget er det lokale frokostarrangementer over hele landet. 

Noen bedrifter har større samlinger, noen har mindre. Noen har fått disponere kommunestyresalen, noen inviterer er ute på torg og i gater, noen har omvisning på bedriften. 

Felles for alle markeringene er at alle VTA-ansatte og øvrige ansatte står samlet om å synliggjøre et behov for grupper som ikke roper høyest. 

Lokalaviser har skrevet mange saker, både om lokale frokoster, og om VTA-ansatte som reiser til Oslo for å snakke med politikerne.

Årets Viktigste Frokost er et kraftig signal til politikerne om å ta tak i et samfunnsproblem.

ASVL vil selvfølgelig følge opp dette når budsjettforhandlingene pågår utover høsten.