Fire ungdommer har arbeidshverdagen sin hos Swix på Lillehammer. Vekstbedriften Lipro Kompetanse har arbeidsgiveransvaret, og følger opp de unge medarbeiderne.
Mange står i kø for å få tilrettelagt jobb, for ungdom betyr dette ofte at de går rett fra skolebenken og over i arbeidsledighet. Blant unge med utviklingshemning mellom 18 og 25 år, er det bare 15 prosent som har tilrettelagt jobb.
NAV ga imidlertid tommel opp for nye jobber i Lillehammer-distriktet i fjor, og da ønsket vekstbedriften Lipro Kompetanse å etablere seg i en ordinær bedrift. De henvendte seg til Swix, og nå jobber fire ungdommer med voksproduksjon og pakking hos skitilbehørsbedriften på Lillehammer, skriver Lillehammer Byavis.
Les artikkelen i Lillehammer Byavis (faksimile)
Ungdommene samarbeider om samme oppgave, og organiserer selv hvordan de løser arbeidet, i samråd med Lipro Kompetanses jobbspesialist Aud Sustad. Lipro Kompetanse følger ansetter og følger opp, mens NAV kjøper tjenesten.
Blitt en del av miljøet
NAV Lillehammer-Gausdal er svært fornøyd med løsningen.
-At flere skal bli integrert i ordinært arbeidsliv er en fanesak for NAV, sier han avdelingsdirektør Jan Tore Stø til avisen.
Også Swix’ driftssjef Torbjørn Haugen smiler om dagen:
-De har blitt en del av gjengen. Dette har fungert veldig godt, og må sies å ha vært en suksess, sier han.
Behov for 2.000 nye jobber
-Her går to aktører foran og viser hvordan man kan spille på lag når det gjelder varig tilrettelagt arbeidsplasser. Dette er noe av det vi ønsker å se mer av fremover, sier Stø.
I 2019 vil det komme om lag 700 nye tilrettelagte jobber. ASVL og medlemsbedriftene har fremmet et nasjonalt krav om minst 2.000 nye tilrettelagte jobber innen utgangen av stortingsperioden.