Som tenåring har Dag Andreas Kristiansen hele livet foran seg. Så blir han alvorlig psykisk syk. Få med deg historien om hvordan han likevel fant veien til arbeidslivet.

22 år gamle Dag Andreas går i lære som helsefagarbeider på et sykehjem på Toten når vi møter ham. Han er kledd i hvitt som så mange andre i helsevesenet, hilser på beboerne på sin vei gjennom korridorene, spøker med dem, og får smil og latter tilbake.

En ungdomstid med depresjoner

Dag Andreas har selv vært omgitt av hvitkledde. I flere perioder har han vært innlagt med psykiske helseproblemer. Tragiske hendelser i nær familie og mobbing gjorde livet tungt for Dag Andreas, som samtidig skulle forsøke å stake ut kursen for utdanning og yrkesliv.

-Jeg hadde den siste innleggelsen i løpet av det første året på videregående. Tanken på å stå som lærling virket uoverkommelig, forteller han.

NAV hjalp ham med å finne veien til vekstbedriften Lepro, der faglig leder og veileder Idun Kløvrud Schjøll fort så at Dag Andreas hadde mye omsorg i seg.

-Jeg skjønte det allerede da han kom, på måten han snakket med ansatte og tiltaksdeltakere på bedriften, forteller Idun.

Tett oppfølging

Lepro har lang erfaring med å skreddersy løsninger for personer som trenger tilrettelegging for å finne veien til arbeidslivet. Veilederne på bedriften har tid og kompetanse til å vende flere steiner for å finne det rette. Og Dag Andreas trengte en del oppfølging i starten.

-Når jeg starter et nytt sted, har jeg en tendens til å gå all in, og så blir jeg utbrent. Det var det som skjedde da jeg skulle ha arbeidsutprøving på Lepro, og jeg uteble fra jobb, forteller han.

Men Idun ga seg ikke. Hun ringte ham når han ikke kom, og hentet ham om nødvendig. Gjennom en grundig kartlegging visste hun at Dag Andreas hadde en tung ryggsekk, og prøvde seg frem for å finne ut hva som skulle til for at akkurat han skulle føle og oppleve mestring på jobb.

Etter en stund fant Dag Andreas, Idun, NAV og opplæringsmyndighetene i fylket ut at løsningen var lærekandidatordningen. Det gir eleven mulighet for et begrenset læreløp med individuelt tilpassede mål.

De traff blink. Dag Andreas’ omsorgsevne viste seg å passe perfekt i rollen som lærekandidat i helsefag, og Idun kunne konstatere at han nådde målene i opplæringsplanen på kort tid.

Se Godt Jobba-filmene

Fra lærekandidat til lærling

Hun bestemte seg for å snakke med Dag Andreas. Kunne han nå enda lenger enn han først trodde? Kunne et fullt lærlingeløp være løsningen, trass i de utfordringene han slet med?

Svaret var ja. Nå er Dag Andreas på full fart mot å ta fagbrev som helsefagarbeider.

Veileder på bo- og servicesenteret, Siv Nordrum, ser at han trives.

-Dette ligger naturlig for ham. Dag Andreas har veldig gode kommunikasjonsevner, og det blir tydelig når han prater med beboere og brukere, sier hun.

Dag Andreas har selv hatt behov for hjelp fra helsevesenet. Han vet hva som skal til, og sier det slik:

-Når jeg går fra jobb, har jeg som mål at jeg skal ha gjort en forskjell i hverdagen til minst én av de som bor her. Jeg kan snakke med en beboer som kanskje er litt nedstemt, og se at beboeren lyser opp. Det er den følelsen som driver meg videre, smiler han.