INKLUDERENDE KOMMUNE: I Bodø jobber arbeidsmarkedsbedrifter sammen med kommunen for å knytte sterkere bånd. Det gjør arbeid mulig for flere, og gode tjenester til innbyggerne.
Bopro er en av pilotene i prosjektet Inkluderende Kommune. Sammen med Bodø kommune har bedriften satt i gang en god prosess som mange kan lære av.
-Det var viktig for oss å få med en sentral person fra Bodø kommune i prosjektet, sier Bent Johnsen.
Og det har de også fått til. Rådmannen i kommunen oppnevnte innkjøpssjef Øystein Nilsen som sin representant til prosjektgruppen.
Produkter, tjenester og praksisarenaer
Det har vist seg å være et godt valg. Bodø kommunes innkjøpsavdeling har nemlig rollen som koordinator i et større innkjøpssamarbeid som involverer 20 kommuner i Nordland. På sikt gir dette muligheter for å kunne spre erfaringer fra prosjektet.
Hovedhensikten med prosjektet i Bodø har vært å få til en god dialog mellom eierkommunene og arbeidsmarkedsbedriftene. Også Bodø Industri har vært trukket inn i prosessen.
-Vi ønsker å øke samarbeidet om produkter, tjenester og praksisarenaer, sier Johnsen.
Viktige delmål i prosjektet er: |
|
|
|
|
|
Bryter ned barrierer
Rune Kvarme, som er prosjektleder for Inkluderende Kommune, synes prosessen i Nordland er spennende.
-Prosjektet er godt forankret, og går konkret til verks. Det aller viktigste er at det er en god og bred dialog mellom partene. Inkluderende Kommune handler om å bryte ned barrierer mellom eier og arbeidsmarkedsbedrifter, til det beste for de som trenger et tilrettelagt arbeidstilbud eller opptrening, sier han.
– Inkluderende Kommune gir gode insentiver for å tenke muligheter og innovasjon. Kommunen har sin liste med oppgaver som må løses, og bedriften, på sin side, har en liste med oppgaver den har pleid å påta seg. Men man får til enda mer hvis partene i tillegg går sammen om å finne opp nye tjenester og løsninger, sier Kvarme.
Prosjektgruppen i Bodø går nå i gang med å lage en prosjektutredning som skal presenteres for rådmannens ledergruppe.
-Vi ønsker å presentere en utredning som kan gi konkret effekt for det videre samarbeidet mellom arbeidsmarkedsbedriftene og kommunen. I tillegg ser vi det som viktig at andre kommuner kan bruke de forslagene og anbefalingene som kommer til uttrykk i prosjektet, sier Johnsen.
Noen aktuelle samarbeidsformer:
- Kommunen kan kjøpe varer og tjenester av arbeidsmarkedsbedriften og dermed skape gode tilrettelagte arbeidsplasser med merverdi
- Arbeidsmarkedsbedriften etablerer egne avdelinger i kommunens virksomheter for å skape gode praksisarenaer både for deltakere med behov for varig tilrettelegging, eller deltakere med behov for praksis og opplæring
- Kommunen stiller sine virksomheter til rådighet for praksisdeltakere fra arbeidsmarkedsbedriften slik at de som har behov for det, får en verdifull praksis/opplæring