Regjeringen og SV har blitt enige om avtale for statsbudsjettet. Partiene har valgt å gå inn for kun 500 nye tilrettelagte jobber til neste år, selv om behovet er minst 1 000.
Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV velger altså å se bort fra det dokumenterte behovet på 1 000 flere tilrettelagte jobber i året. Det betyr i praksis at mange hundre som står i kø for å få en slik jobb, ikke får muligheten til å bli en del av arbeidslivets verdiproduksjon.
Samfunnsøkonomisk lønnsomt
Alle er enige i Perspektivmeldingens hovedbudskap: Norge trenger alle tilgjengelige arbeidskraftressurser for å sikre Norges velferdsnivå i fremtiden. Både arbeidsgiverorganisasjoner, arbeidstakerorganisasjoner og brukerorganisasjoner i feltet er enige om at Norge trenger 1 000 flere tilrettelagte arbeidsplasser, ikke 500, som regjeringen og SV nå legger opp til.
- Dette gir ikke mening. Regjeringens ambisjon er å få 150 000 flere i arbeid innen 2030. Mange hundre som vil og kan jobbe står allerede i kø, men får ikke. Det holder ikke å bevilge 500 tilrettelagte arbeidsplasser når vi er enige om at behovet er 1 000. Norge har mange utfordringer. At folk vil jobbe, bør ikke være en av dem, sier Onar Aanestad, direktør i ASVL.
For hver tilrettelagte arbeidsplass, får Norge en samfunnsøkonomisk gevinst på minst 60 000 kroner hvert år. Kostnaden for å stå utenfor er langt høyere.
Stortingsmeldingen er siste mulighet før valgkampen til å vise politisk lederskap
- Det er svært skuffende av regjeringen og SV. Neste mulighet for partiene til å vise politisk lederskap er etter nyttår, når Stortinget skal behandle stortingsmeldingen om arbeidsmarkedstiltak. Vi vil følge nøye med og måle partienes evne og vilje til å gjøre arbeid mulig for alle, sier Aanestad.
ASVL er arbeidsgiver- og interesseforening for 200 offentlige eide arbeidsinkluderingsbedrifter i hele landet. Bedriftene har som samfunnsoppgave å gjøre arbeid mulig for alle. I dag har rundt 7 000 mennesker en tilrettelagt jobb i en av våre medlemsbedrifter, og potensialet er langt større.