Stortingsmeldingen: Arbeidsforberedende trening og tilrettelagt arbeid skal ikke på anbud

Forfatter: Flemming Trondsen

Publisert: 1. april 2025

Arbeidsforberedende trening og tilrettelagt arbeid skal ikke på anbud, og regjeringen må åpne for yrkesopplæring og oppfølging etter arbeidsforberedende trening. Det foreslår arbeids- og sosialkomiteen i sin innstilling til stortingsmelding om arbeidsmarkedspolitikk. Disse viktige grepene betyr at vi kan hjelpe flere til å få og beholde en jobb, mener ASVL.


Alt i alt ser politikerne til å ha å lyttet til ASVLs viktigste innspill.

Dette er de viktigste vedtakene i innstillingen:
Stortinget ber regjeringen trappe opp antallet nye varige tilrettelagte arbeidsplasser (VTA) med 1 000 plasser i året, med oppstart i budsjettforslaget for 2026.
Stortinget ber regjeringen sørge for at varig tilrettelagt arbeid (VTA) og arbeidsforberedende trening AFT) ikke settes ut på anbud.
Stortinget ber regjeringen gjøre nødvendige regelendringer for å sikre at deltakere i arbeidsforberedende trening (AFT) også kan følges opp på hensiktsmessig måte etter ansettelse. Stortinget ber også regjeringen åpne for at deltakere kan delta i fag- og yrkesopplæring som leder frem mot fagbrev kommer i jobb.
Stortinget ber regjeringen tydeliggjøre at også mennesker med utviklingshemming har krav på en individuell vurdering av arbeidsevne og bistand til å delta i arbeidslivet
Stortinget ber regjeringen endre tiltaksforskriften med virkning fra 1. august 2025 slik at Arbeids- og velferdsetaten ved særlige tilfeller kan være med og medfinansiere tiltak for utsatte unge i alderen 16 til 19 år. Det betyr at disse unge kan få fullført sin tilrettelagte fag- og yrkesopplæring gjennom et offentlig-offentlig samarbeid med fylkeskommunen.
Stortinget ber regjeringen prioritere ideelle og offentlige aktører for å sikre best mulig kvalitet i tiltakene for brukerne.

-Det er veldig gledelig at Stortingets flertall har sett verdien av å sikre at tiltakene for de mest utsatte arbeidstakerne ikke blir anbudsutsatt. Skal vi lykkes med å få 150.000 flere i jobb, må vi mobilisere de som har størst utfordringer, og da trenger samfunnet den inkluderingskompetansen som er bygget opp gjennom en årrekke hos tiltaksarrangørene, sier Onar Aanestad, direktør i ASVL.

Flere kan få og beholde jobb

Vedtakene om regelendringer i Arbeidsforberedende trening vil styrke arbeidssøkeres muligheter til å komme i jobb, og ikke minst: Flere vil havne på rett hylle, og kunne stå i jobb over tid.

Det er bra at stortingspolitikerne ser hvor viktig det er å bygge ned siloer for å sikre at flere får ta del i arbeidslivet. Skal Norge blir et sosialt bærekraftig samfunn, må vi sikre at så mange som mulig for får brukt arbeidsevnen sin.

Stortinget viser også klare intensjoner om at personer med utviklingshemning må få jobbmuligheter.

-Vedtaket om en individuell arbeidsevnevurdering, og bistand, viser at Stortinget forstår at personer med utviklingshemming er en ressurs bare de får sjansen. Det er vi veldig glade for, sier Aanestad.

Tilrettelagt arbeid blir lakmustest

På ett punkt er ASVL derimot bekymret – og vil følge saken nøye:

-I dag står mange i kø for å få lov å jobbe. Vi vet at Norge trenger minst 1 000 nye tilrettelagte arbeidsplasser i året. Fram til nå har regjeringen lagt seg på kun halvparten. Vi setter ikke fart på arbeidsinkludering ved å lage 500 nye arbeidsplasser når behovet er 1 000. Vi er glade for at et flertall av partiene har gått inn for 1 000. Men ikke alle partier er like tydelige. For ASVL blir dette en lakmustest .for partiene – vi forventer og vil måle dem på at de leverer 1 000, sier Aanestad.


Stortingsmeldingen skal etter planen behandles i Stortinget 29. april. En eventuell bevilgning til flere tilrettelagte jobber vil bli avgjort i forbindelse med statsbudsjettet.

ASVL, Arbeid & Inkludering og Styrke møtte 2. nestleder i Arbeids- og sosialkomitéen Per Vidar Kjølmoen (AP) kort tid før komitéen skulle avgi sin innstilling.