Stortingsmeldingen: ASVL har allerede startet påvirkningsarbeidet 

Direktør Onar Aanestad og statssekretær Per Olav Skurdal Hopsø
Aktuelt

Forfatter: Johannes Ek Reindal

Oppdatert: 13. september 2024

ASVL var til stede da regjeringen la frem sin stortingsmelding En forsterket arbeidslinje – flere i jobb og færre på trygd den 6. september.  

Stortingsmeldingen bærer preg av høye målsetninger – målet er 150.000 i arbeid innen 2030. I dag er 600 000 nordmenn utenfor arbeid eller utdanning.

En stortingsmelding er en orientering fra regjeringen til Stortinget om ulike saker som regjeringen ønsker å få drøftet i Stortinget. Den viser i stor grad hva regjeringen ønsker få til, men det er nødvendig å finne svaret på hvordan på flere viktige områder. ASVL må delta i arbeidet med å dele kunnskap, teste ut og finne de riktige løsningene i dialog med regjeringen, NAV og andre aktører. ASVL har gitt innspill underveis i arbeidet med meldingen, og vi har fått gjennomslag på noen punkter. Nå melder vi oss på for å være med på å skape framtidens arbeidsmarkedspolitikk.

Vi skal lese meldingen grundigere, men her er en oppsummering av konkrete punkter vi har merket oss:

Bedre arbeidsmarkedstiltak, mer stabilitet: Regjeringen skal trappe opp og forbedre bruken av arbeidsmarkedstiltak for å få flere i arbeid. Meldingen åpner for mer fleksibel bruk av tiltak, eller såkalt «kjeding», for å kunne hjelpe brukeren bedre. Regjeringen signaliserer større stabilitet, fordi bevilgningene i større grad skal fristilles fra konjunktursvingninger i arbeidsmarkedet.

Bygge ned siloer: Regjeringen vil legge til rette for tettere samhandling på tvers av sektorer og bedre muligheter for å se ulike virkemidler i sammenheng – særlig for at personer med sammensatte utfordringer skal få hjelpen de trenger. Da må det legges til rette for at personer som tilbyr arbeidskraft og arbeidsgivere som trenger den, raskt kan finne hverandre, uten unødvendige hindre. Knapphet på arbeidskraft stiller krav til innovasjon, teknologi og nye måter å organisere og utføre arbeidet på. Det krever bred og langsiktig innsats. Flere politikkområder og aktører må trekke i samme retning. NAV vil spille en viktig rolle i dette arbeidet.

Kamp mot ungt utenforskap: I 2022 sto 107 000 mellom 18-29 år utenfor arbeid eller utdanning. De ti siste årene er andelen unge uføre doblet. Regjeringen prioriterer innsats overfor unge og vil legge til rette for at flere kommer i arbeid. Unge blir et viktig innsatsområde også for ASVL og våre medlemsbedrifter framover. Stortingsmeldingen varsler et mer tilpasset opplæringsløp både for unge og andre. Regjeringen vil legge til rette for økt bruk av opplæringstiltak som gir formell kompetanse og øke fleksibiliteten.

Offentlig sektor må steppe opp: Regjeringen ønsker blant annet mer koordinering mellom sektorene arbeid, helse og utdanning. Offentlig sektor er en stor arbeidsgiver med et samfunnsoppdrag som gir sektoren et spesielt ansvar for inkludering. Meldingen vurderer ulike tiltak som skal øke muligheten for inkludering hos arbeidsgivere.

Tilrettelagt arbeid – varslet opptrapping opprettholdes: Regjeringen skriver at den vil legge til rette for at flere med uføretrygd skal kunne kombinere trygd og jobb, gjennom tilrettelagt arbeid og varig lønnstilskudd. Når det gjelder oppfølging av ansatte med tilrettelagt arbeid i ordinær virksomhet viser de til stortingsvedtaket som er gjort, og til at det kommer fremtidige regler for ordningen på høring.

Regjeringen skriver at den skal trappe opp bruken av varig tilrettelagt arbeid, men viser samtidig til den eksisterende planen på 500 nye jobber i året. Her blir budsjettene avgjørende. AVSL vil være tett på og gjøre vårt for å sikre flere jobber.

Hva gjelder balansen mellom tilrettelagte jobber hos tiltaksarrangører vs. ordinære virksomheter: Regjeringen skrive at den vil øke bruken av ordinært arbeidsliv som tiltaksarena. Samtidig understreker regjeringen at de ansattes funksjonsevne og forutsetninger varierer mye. Målet om økt inkludering i ordinært arbeidsliv må ses i sammenheng med mulighetene for at arbeidsgivere kan ta imot denne målgruppen. Arbeids- og velferdsetatens tilbud om varige arbeidsmarkedstiltak i ordinært arbeidsliv suppleres derfor av tilbudet om tilrettelagt arbeid i forhåndsgodkjente virksomheter, skriver regjeringen.

For ASVL vil det være viktig å spille inn:

  • Brukeren i sentrum: Tiltak må være tilpasset brukeren. Altså: brukerens behov skal være i sentrum, og tiltakene må tilpasses brukeren.
  • Fleksibelt arbeidsliv: Vi må sikre større fleksibilitet innad i tiltaket, slik at det blir enklere for brukeren å veksle mellom å jobbe hos tiltaksarrangører og i andre virksomheter.
  • Fjerne siloer og barrierer: Generelt må vi fjerne hindringer som gjør det vanskeligere å få og beholde en jobb. For eksempel er skillet mellom såkalt skjermet og ordinær setting er i mange tilfeller kunstig. Svært mange tiltaksarrangører tilbyr arbeidsarenaer som skiller seg lite fra øvrig næringsliv – og bedriftene bidrar også med flere milliarder årlig til norsk verdiproduksjon.

ASVL fikk gjennomslag på AFT: Regjeringen vil vurdere om arbeidssøkere som blir ansatt gjennom Arbeidsforberedende trening, kan få oppfølging også etter ansettelse. I tillegg skal de kunne ta fagopplæring mens de er tiltaksdeltakere. Dette er blant innspillene ASVL har kommet med til meldingen– og det er et stort gjennomslag dersom dette blir realisert. Vi vil gå i tett dialog med regjeringen for å sikre at nødvendige regelendringer og bevilgninger kommer på plass snarlig.

Hvordan skal arbeidsmarkedstiltak anskaffes: Regjeringen ønsker å se nærmere på hvordan arbeidsmarkedspolitikken skal utformes i fremtiden, og nevner både anbud og mer NAV egenregi (at NAV utfører oppgaven) som muligheter. Den signaliserer at oppfølgingstiltaket, som i dag både går i NAV egenregi og anskaffes via anbud, skal vurderes for mer egenregi i fremtiden.

Etter vårt syn vil det være uheldig om NAV blir både bestiller, tilbyder og utfører av for mange tiltak. Vår erfaring viser at bruk av anbud i mange tilfeller er lite egnet overfor arbeidstakere og -søkere med tilretteleggingsbehov. For ASVL blir det viktig at våre medlemsbedrifter blir en viktigere og naturlig del av løsningen, og vi må melde oss på for å vise hvordan vi bør og kan bidra.

Oppsummert inneholder Stortingsmeldingen noen viktige seiere for ASVL, flere viktige retningsvalg og en del utfordringer vi må ta tak i. Nå starter et langsiktig arbeid med dialog og samarbeid med regjeringen, NAV og andre sentrale aktører, både alene og sammen med våre samarbeidspartnere.

For: Norge har mange utfordringer. At folk vil jobbe, bør ikke være en av dem.

Vil du dele dine meninger og vurderinger om Stortingsmeldingen? (fortell hvordan – gjerne på LinkedIn)