Torsdag 9. januar møtte direktør i ASVL, Onar Aanestad og kommunikasjonssjef Flemming Trondsen, i høringen om stortingsmeldingen om arbeidsmarkedstiltak.
– Skal Norge få 150 000 flere i arbeid, må alle gode krefter mobiliseres, sa Aanestad i sitt innlegg.
-Inkluderingskompetansen som finnes i hele Norge må brukes.
Her er hele innlegget.
Tusen takk for at vi fikk komme. Mitt navn er Onar Aanestad, direktør for ASVL. Vi representerer 200 inkluderingsbedrifter i hele landet. Med meg har jeg kommunikasjonssjef Flemming Trondsen.
Skal Norge få 150 000 flere i arbeid, må vi mobilisere alle gode krefter og bruke inkluderingskompetansen som finnes i hele Norge.
Våre medlemsbedrifter er eksperter på å gjøre arbeid mulig for alle.
Disse non profit inkluderingsverktøyene skaper sosial bærekraft ved å redusere utenforskap og mobilisere arbeidskraftreserven. De fleste er unge under 30 år.
Stortingsmeldingen foreslår å gjøre innsatsen konjukturuavhengig. Det er bra. Dessverre ser vi nå at bremsene settes på, i Innlandet spesielt. Dårlig kommuneøkonomi og kutt i tiltaksplasser for de mest utsatte arbeidssøkerne gjør at oppbygd kompetanse og kapasitet i bedriftene våre blir stående ubrukt.
For å få med de som står lengst unna arbeidslivet, også unge og de med funksjonsvariasjoner, trenger vi bedre løsninger og verktøy som finner den perfekte balansen mellom det arbeidstakeren faktisk kan og det arbeidsgiveren trenger. Metoden Customized Employment fra USA gjør det. Sammen med Fønix i Sandefjord har ASVL initiert et EU-prosjekt hvor vi skal rulle ut Customized Employment i fem land, inkludert Norge. Oslokollega her er blant de som går foran. Bruk inkluderingsbedriftene.
Arbeidsforberedende trening (AFT) hjelper mange i arbeid. Tiltaket har en særstilling i arbeidsmarkedspolitikken, av gode grunner, gjennom forhåndstildeling til virksomheter med særlig kompetanse på arbeidstakere som trenger mye støtte for å få jobb.
Offentlige anskaffelser skal fremme effektiv ressursbruk. Det er ikke effektiv bruk av knappe, forhåndsgodkjente inkluderingsressurser å sette AFT ut på anbud. Det har vi dessverre for mye erfaring med. Behold dagens praksis.
Det er en stor utfordring at mange som klarer å få en jobb, ikke klarer å beholde den. Derfor er vi glade for at stortingsmeldingen gjør det mulig å følge opp kandidatene også etter de får jobb, slik mange trenger – også arbeidsgivere.
I skolen har alle elever rett til tilpasset opplæring. Men i overgangen fra skole til arbeidsliv, mister vi mange. Våre medlemsbedrifter kan hjelpe, men må si nei til hundrevis som står i kø for å få jobbe.
Vi vet at Norge trenger minst 1 000 nye tilrettelagte jobber i året. Likevel har regjeringen sammen med SV lagt seg på 500 nye, i år som i fjor. Vi setter ikke fart på arbeidsinkludering ved å lage 500 nye plasser når behovet er 1 000. Vi ber dere: Få på plass 1 000 plasser.
Tilrettelagt arbeid endrer liv. Tilrettelagt arbeid går alltid i pluss. Mangel på tilrettelagte arbeidsplasser går alltid i minus.
Norge har mange utfordringer. At folk vil jobbe, bør ikke være en av dem.