Årets Viktigste Frokost – stort fremmøte og nasjonal pressedekning

Tilrettelagt arbeid

Forfatter: Flemming Trondsen

Oppdatert: 20. juni 2023

Årets Viktigste Frokost ble arrangert 13. Juni, og medlemsbedriftene i ASVL har vist stort engasjement, med mange lokale arrangementer, og mange fremmøtte til arrangementet i Oslo.

Dagen startet med innslag i TV 2 Nyhetskanalen, der TV-seerne fikk treffe Cavit Salmanlar, som er skuespiller i filmen Megatown, men som også gjerne vil ha en jobb.

Mangelen på tilrettelagte arbeidsplasser gjør at jobbutsiktene ser vanskelige ut for Salmanlar. Med ham i studio var ASVLs Flemming Trondsen, som la frem det som er kravet under aksjonen: Minst 1.000 nye tilrettelagte jobber årlig.

Klokken 0915 braket det løs på en solfylt Eidsvolls Plass i Oslo og mange andre steder i landet, deriblant Lillestrøm, Drøbak, Sortland, Nordre Land, Stavanger, Dyrøy, Gratangen, Lavangen og Salangen for å nevne noen. Bedriftene i Nordhordland hadde til og med tjuvstartet dagen før!

8 av 10 unge med utviklingshemning uten jobb

På Eidsvolls Plass fikk de rundt 100 tilhørerne frokost og kaffe levert av OsloKollega, og så begynte programmet på scenen.

Se opptak fra dagen

ASVLs nyvalgte styreleder Arna Smistad ønsket velkommen og redegjorde for hvorfor det er nødvendig med en slik aksjon.

-I dag står 8 av 10 med utviklingshemning mellom 18 og 25 år uten arbeid, sa Smistad.

Deretter entret tillitsvalgt i Fellesforbundet og ansatt på Oddaprodukt Cato Augestad talerstolen.

-Nå er det vår tur, sa Augestad, og viste til at noe må gjøres med den store arbeidsløsheten blant personer med funksjonshindre. Han påpekte at han er blant de heldige som har trukket gullbilletten ved å få en tilrettelagt jobb.

-Sløsing med ressurser

Også byrådslederkandidat i Oslo Høyre, Eirik Lae Solberg, var til stede og holdt et innlegg. Han påpekte det underlige i at Oslo har like mange tilrettelagte jobber som et langt mindre befolkningstungt Troms og Finnmark. Han tok også til orde for at Oslo bør ha en lærekandidatordning lik den som finnes i Viken, Vestfold og Telemark og Innlandet.

-Det er en enorm sløsing med ressurser hvis ikke alle mennesker har mulighet til å delta i arbeidslivet, sa Lae Solberg.

Til slutt kom skuespillerne fra Cammo opp på scenen.

-Jobb betyr å ha noe å stå opp for hver dag, og det er sosialt, sa Katelyn Garbin. Hun understreket at jobb må være utfordrende, og gi mulighet for utvikling.

Caroline Glomnes fortalte at mange mener hun er snill fordi hun har laget en serie der en av hovedrollene har en utviklingshemning.

-Men jeg har ikke skrevet denne serien for å være snill. Katelyn spiller i denne serien fordi hun er en god skuespiller, og fordi hun er en ressurs. Serien hadde ikke vært til uten henne, understreket Glomnes.

NRK var til stede under store deler av frokosten, og interesserte har kunnet følge innslaget gjennom dagen på NRK 1. Se innslaget.

NRK intervjuet blant ASVLs styreleder Arna Smistad og lærekandidat hos Svelvik Produkter, Theodor Hegreberg Breines. Han er usikker på om han vil kunne få en jobb etter endt læreløp på grunn av mangelen på tilrettelagte jobber, og ba politikerne komme på banen.

Også Erna Solberg lot seg intervjue. Hun og flere politikere var til stede, deriblant Høyres Aleksander Stokkebø og Margret Hagerup, og Arbeiderpartiets Tuva Moflag.

Se opptak fra dagen