Customized Employment: Vi skaper arbeidskraften Norge trenger

Ordinært arbeidsliv

Forfatter: Flemming Trondsen

Oppdatert: 11. desember 2024

Norge står overfor en stor utfordring:


Innen 2030 trenger vi 150 000 flere i arbeid for å sikre velferden og bærekraften i samfunnet. Vi må ta i bruk all tilgjengelig arbeidskraft, og i helsevesenet må vi frigjøre varme hender, og sørge for flere. Samtidig står 8 av 10 unge med utviklingshemming uten jobb, til tross for at de ønsker og kan bidra i arbeidslivet. Også blant personer med kognitive utfordinger og lærevansker er arbeidsledigheten høy. Dette er en arbeidskraftressurs vi ikke har råd til å la stå ubenyttet.


For å lykkes med å inkludere flere, må vi modernisere og forbedre måten vi inkluderer folk i arbeidslivet. Arbeidslivet har behov og stiller forventninger som mange arbeidssøkere finner det vanskelig å møte. Men alle kan klare noe, og alle har ferdigheter som kan være verdifulle på en arbeidsplass. Customized Employment (CE) er nøkkelen til å gjøre arbeidslivet tilgjengelig for enda flere.

Hva er Customized Employment?

Customized Employment handler om å tilby arbeidsgiver en arbeidskraftressurser som dekker bedriftens behov og gir en gevinst. Dette skjer med utgangspunkt i arbeidstakerens ressurser, ferdigheter og talenter, ikke omvendt. Målet er å finne den perfekte balansen mellom arbeidstakers ferdigheter og arbeidsgivers behov. Dette gjøres gjennom en strukturert og målrettet metode.

Metoden består av fire steg:

  1. Utforske og kartlegge: Identifisere arbeidstakers kunnskap, ferdigheter og ønsker. Nøkkelen er å utforske dypt og bredt, hvor vi også tar i bruk arbeidstakerens nettverk og stiller spørsmålet: Hva slags ferdigheter har arbeidstakeren som kan skape verdi for en arbeidsgiver?
  2. Lage en plan og finne jobber: Lage en plan for å identifisere arbeidsgivere som kan ha verdi av arbeidstakerens ferdigheter
  3. Utvikle jobbmuligheter og forhandle:
    Vi identifiserer behovene hos en potensiell arbeidsgiver ved å kartlegge grundig. Vi forhandler om ansettelse mellom arbeidssøker og arbeidsgiver. Hvordan kan arbeidsforholdet organiseres, tilrettelegges og støttes for å skape suksess for begge parter?
  4. Følge opp: Vi følger med på hvordan det går, og følger opp. Målet er sikre at arbeidstaker og arbeidsgiver er fornøyde, Hvis det er behov, justerer vi innsatsen og nivået på støtten. Oppfølgingen og dialog skal være varig.

Et europeisk prosjekt som svarer på Norges utfordringer

ASVL, i samarbeid med Fønix i Sandefjord, leder nå an for å prøve ut, tilpasse og implementere CE i Norge og Europa. Dette skjer gjennom det EU-støttede Erasmus+-prosjektet CeVet (Customized Employment in Vocational Education and Training), som varer fra høsten 2024 til 2027. Prosjektet inkluderer samarbeid med flere europeiske partnere og sikrer tilgang til internasjonal kompetanse og erfaring.
Målet med prosjektet er ambisiøst:


• Øke antallet ansettelser i ordinære bedrifter for personer med utviklingshemming og tilsvarende tilretteleggingsbehov.
• Utvikle og tilpasse de beste arbeidsinkluderingsmetodene for norske forhold.
• Spre kunnskap om metodene og påvirke norsk arbeidslivspolitikk.
• Forme og beskrive best practice for Customized Employment i Norge og Europa.
• Styrke samarbeid med nøkkelaktører for å fremme inkludering.

Hvorfor Customized Employment er nødvendig

I Norge møter mange unge med utviklingshemming, kognitive utfordringer og lærevansker barrierer på vei inn i arbeidslivet. Selv om de ønsker å jobbe, har dagens inkluderingsmetoder ikke vært tilstrekkelige for å møte deres behov.
Erfaringer fra USA viser at Customized Employment kan gi store gevinster. Metoden fokuserer på hva arbeidstakeren kan, i stedet for hva de ikke kan, og har hjulpet mange inn i ordinære jobber. Ved å bruke Customized Employment kan Norge utnytte denne ressursen og skape muligheter for alle som ønsker å jobbe.

Milepæler i prosjektet

  1. November 2024 – April 2025: Starte prosjektet, velge pilotbedrifter og opprette ekspert- og referansegrupper. Kartlegge dagens situasjon for arbeidsinkludering i Norge, og spre kompetanse til partnere i Tyskland, Irland, Italia og Spania.
  2. Mai 2025 – Oktober 2025: Prøve ut Customized Employment-metodene i pilotbedrifter. Teste, analysere og evaluere hvordan metodene fungerer i praksis.
  3. Juli 2025 – Juli 2026: Utvikle en norsk håndbok som gjør det enkelt å bruke Customized Employment-metoden i norske virksomheter.
  4. November 2025 – November 2026: Lage kursopplegg for veiledere, basert på erfaringene fra pilotene.
  5. August 2026 – November 2026: Rulle ut kompetansen til ASVLs medlemmer gjennom opplæring og veiledning.
  6. Oktober 2026 – Februar 2027: Evaluere prosjektet og bruke resultatene til å påvirke politikk og arbeidslivspraksis.

En metode med verdi for alle

For ASVLs medlemmer gir prosjektet tilgang til den fremste kompetansen innen arbeidsinkludering i Europa. Customized Employment-metoden hjelper med å:
• Veilede ansatte med tilretteleggingsbehov og finne jobber som passer deres ferdigheter.
• Identifisere arbeidsgivere som ønsker å tilrettelegge arbeidsplasser, og samarbeide med dem.
• Følge opp og tilpasse arbeidsforhold, slik at både arbeidstaker og arbeidsgiver er fornøyde.
• Gjøre arbeidsinkluderingsbedriften i stand til å levere oppfølging til personer med tilrettelagt arbeid i ordinær virksomhet

Samtidig gir metoden arbeidslivet tilgang til nye medarbeidere som kan bidra med unike ferdigheter og perspektiver.

Dette gjør Customized Employment til en vinn-vinn-løsning for både arbeidstakere og arbeidsgivere.

Veien videre

Gjennom CeVET-prosjektet tar Norge et viktig steg mot et mer inkluderende arbeidsliv. Customized Employment viser at det er mulig å skape arbeidsplasser som fungerer for alle, uansett utgangspunkt
Norge har ikke råd til å la unge med utviklingshemming stå utenfor arbeidslivet. Ved å bruke CE kan vi gi flere muligheten til å bidra, samtidig som vi sikrer et arbeidsliv som er både bærekraftig og inkluderende


Sammen gjør vi arbeid mulig for alle.


Sammen løser vi Norges arbeidskraftkrise.